ALIMENTE CHIMICALE

Wednesday, December 6, 2017

Cârnaţii şi mezelurile sunt strâns legate de apariţia cancerului, migrenelor

 Cele mai ieftine mezeluri sunt şi mai nesănătoase, susţine directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "Primul lucru la care trebuie să ne uităm este eticheta compoziţională, că nu există etichete nutriţionale, care să îţi spună câte glucide, câte lipide, câte proteine, conţine produsul.
Trebuie să ştim că pe etichetă, ingredientele sunt trecute în ordinea cantităţilor folosite. Dacă vedem că primul e apă, e evident că acesta este ingredientul care primează. Apoi poţi să vezi pe etichetă că urmează grăsimea şi carnea MDM, adică dezosată mecanic, care conţine resturile care au rămas pe carcase".
Crenvurştii şi parizerul, de pildă, conţin cantităţi impresionante de grăsime, până la 40%, şi sunt făcuţi cu carne dezosată mecanic, "tocătura din resturi", cum o numeşte Mencinicopschi, care adaugă că în topul 3 al mezelurilor care ne pot pune sănătatea în pericol, dacă le mâncăm constant, se află cârnaţii.
Cu o precizare însă: "Important este să ne uităm pe etichetă, pentru că există pe piaţă şi crenvurşti de bună calitate, care conţin multă carne, însă aceştia sunt mai scumpi. Trebuie să fim atenţi cu produsele pe care vedem că scrie cel mai ieftin, pentru că cel mai ieftin înseamnă adesea de calitate foarte proastă", afirmă Mencinicopschi. Acesta mai spune că şunca, salamurile, kaiserul, dar şi alte produse alimentare, precum pâinea, pot fi periculoase pentru sănătate pe termen lung dacă sunt realizate cu ingredientele nepotrivite.
Cârnaţii şi mezelurile sunt strâns legate de apariţia cancerului, migrenelor, nivelului ridicat al colesterolului din organism, dar şi de hipertensiunea arterială, aceste alimente conţinând nitraţi nocivi. De asemenea, cârnaţii şi mezelurile sunt alimente bogate în grăsimi saturate care pot cauza atacuri de cord.
Smoothies nu sunt nici ele sănătoase, chiar dacă aceste băuturi conţin lapte degresat şi fructe. Problema acestor "răcoritoare" este aceea că ele conţin ingrediente foarte bune pentru organism, amestecate cu îngheţată şi zahăr care au un număr ridicat de calorii.
Pe de altă parte, pentru un stil de viaţă sănătos trebuie redus şi consumul de unt de arahide. Acesta nu trebuie eliminat, dar trebuie consumat în cantităţi mai mici, fiind bogat în grăsimi şi proteine.

Grasimile vegetale hidrogenate sunt periculoase pentru sanatate din cauza modului in care se obtin

 Hidrogenarea (adaugarea de atomi de hidrogen la moleculele de grasimi) are rolul atat de a prelungi durata de viata a produsului, impiedicand oxidarea, cat si de a transforma consistenta grasimilor in una solida.

Hidrogenarea partiala rezultate in adaugarea de atomi de hidrogen la unele dintre pozitiile gol, cu o reducere corespunzatoare a numarului de legaturi duble.
Uleiurile vegetale partial hidrogenate devin partial saturate, deci punctul de topire creste atat de mult incat, la temperatura camerei, produsul este solid, dar se topeste la coacere (sau consum).

Cel mai cunoscut produs de tipul grasimi vegetale hidrogenate (saturate) este reprezentat de margarina. Alte surse bogate in grasimi saturate sunt si: produsele de tip fast-food, laptele nedegresat, untul, branza, cartofii prajiti, carnea grasa.


Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, grasimile vegetale se regasesc in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa  02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante (produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri). Aditivi pe care ii pot contine:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
  • Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
  • Citrati de izopropil - 200 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polisorbati - 5000 mg/kg
  • Galat de propil - 200 mg/kg
  • Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
  • Citrat de stearil – gmp
  • Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
  • Thiodipropionate - 200 mg/kg
Grasimile vegetale hidrogenate sunt periculoase pentru sanatate din cauza modului in care se obtin. Hidrogenarea presupune transformarea grasimilor lichide (uleiuri) in grasimi solide, folosindu-se temperaturi foarte mari si substante chimice.
Grasimile vegetale hidrogenate sunt printre cele mai periculoase grasimi din produsele procesate. Sunt niste grasimi trans (produse de om) care cresc colesterolul rau si il scad pe cel bun, pot provoca boli de inima, diabet, obezitate.

Pericolul din paine – Colorant caramel

5.
Pericolul din paine – Colorant caramel

Il gasim si in sucurile acidulate, dar este folosit si pentru a „inchide” la culoare painea, in special pe cea neagra si pe cea de secara.
Acest colorant este considerat a fi un posibil compus carcinogen (poate provoca aparitia cancerului), deci, evita-l daca il descoperi pe lista ingredientelor!
Protectia Consumatorului a urmarit fenomenul si a publicat, in 2013, o lista a tuturor ingredientelor folosite de producatorii de paine din Romania.

Băuturile energizante sunt cunoscute ca fiind bogate în vitamine şi minerale.

   Lumea medicală consideră că nevoia de a mânca și de a bea este determinată de procesele în care este antrenat corpul uman: creștere, dezvoltare, mentenanța țesuturilor, menținerea continuă a funcțiunilor organismului pentru care este necesară multă energie. Și hrana, și lichidele necesare sunt dependente, cantitativ și calitativ, de datele biologice ale consumatorului (sex, vârstă, dimensiuni, etapă biologică, stare de sănătate) și de context (activitate desfășurată, specificul cultural legat de mâncare și de băutură, temperatura mediului ambient ș.a.).
            Câteva curiozități terminologice se cuvin menționate. Pentru verbul a mânca există mâncăruri, pentru a bea există băuturi, pentru ambele categorii folosindu-se mai mereu singularul – mâncare și băutură. Mâncarea înseamnă, de regulă, produse solide sau aproape solide; băutura înseamnă produse lichide. Cu toate acestea, nu numai în limba română, oamenii „mănâncă lapte“și toată gama de lactate, supe etc., care sunt lichide sau aproape lichide. Invers, nu se folosește verbul a bea pentru mâncare solidă, deși, în vocabularul general, este larg răspândită o butadă: „De mâncat, ce bem și noi?“
            Este o nesfârșită listă a lichidelor de băut: dicționarele menționează, pe lângă neprețuita apă, o listă cu tot felul de băuturi care, ca și apa, opresc setea, dar care mai au și alte rosturi: ne vindecă, ne liniștesc, ne bine dispun, ne energizează! De aici, numeroase categorii de lichide pentru setea noastră: ape, sucuri și nectaruri, siropuri, ceaiuri și numeroase lichide care nu au alcool, toate alcătuind marea categorie a băuturilor nealcoolice. Alături de aceasta, o foarte mare și variată categorie de băuturi alcoolice, în care alcoolul etilic este generat prin fermentație și dizolvare, ori prin fermentație și concentrare prin distilare.
            Dincolo de mode și recomandări care se desfășoară în valuri, ingestia zilnică de lichide pentru nevoile obișnuite ale unui adult se menține între 1-2,5 litri, cu variații largi, chiar foarte largi (sunt persoane care, în anotimpul rece, uită să mai bea apă, corpul lor mulțumindu-se cu apa din hrana lichidă; sunt și indivizi care, necunoscând riscurile la care se expun, beau multă, prea multă apă, provocându-și, între altele, demineralizarea organismului). Când e vorba de alte lichide, îndeosebi de băuturile alcoolice, excesul de ingestie lichidă este viciu grav, dependența de alcool fiind printre cele mai vechi și constante patimi ale oamenilor, deopotrivă bărbați și femei. Se cheltuiesc foarte mulți bani și eforturi în lupta cu alcoolismul, căruia îi cad pradă generații din ce în ce mai tinere, chiar și copiii, care până nu demult erau ținuți și se țineau și ei departe de acest periculos drog.
Băuturile energizante sunt cunoscute ca fiind bogate în vitamine şi minerale. Este adevărat că multe dintre acestea conţin vitamine precum B6 şi B12, dar organismul nu poate procesa vitaminele fortificate la fel de bine ca în cazul celor naturale. Problema cea mai mare în cazul acestor băuturi este conţinutul foarte mare de zahăr. O cană de Red Bull conţine 26 de grame de zahăr, mai mult ca o cană cu băuturi precum Coca Cola şi Pepsi.

Friday, December 1, 2017

Untul nu este atât de dăunător organismului precum s-ar putea crede.

Untul nu este atât de dăunător organismului precum s-ar putea crede. Grăsimile saturate sunt necesare pentru un corp sănătos, dar trebuie consumate cu moderaţie. Pe de altă parte, margarina nu este deloc recomandată în dieta zilnică. De asemenea, este benefic pentru organism ca mâncărurile gătite să fie preparate cu ulei de măsline.Untul se obţine din grăsime animală, în timp ce margarina se produce din grăsimi vegetale. La prima vedere, ai putea crede că margarina este mult mai sigură pentru sănătate, comparativ cu untul. Dar, experţii în nutriţie, te contrazic.Potrivit profesorului dr. Gherghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, untul natural, numit şi unt clarificat (ghee), conţine 99 la sută grăsime. Acest tip de unt este recomandat pentru consum oricărei persoane sănătoase, care are activitate fizică regulată. Cantitatea maximă recomandată pe zi, este de 40 de grame, consumată crud, nepreparat.
Untul clarificat ghee poate fi folosit şi la prăjirea alimentelor deoarece, la temperaturi ridicate, nu se descompune în substanţe toxice pentru organism. Totuşi, profesorul Mencinicopschi avertizează că acele tipuri de unt care conţin mai puţin de 99 la sută grăsime, devin toxice dacă sunt folosite pentru a prăji alimente.În comparaţie cu untul care este obţinut din ingredienţi naturali, margarina este grăsime din uleiuri vegetale, dar modificată chimic. Uleiuriel utilizate pentru producerea margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum uleiul de floarea soarelui, de rapiţă, de soia sau de in oleaginos. Aceste uleiuri conţin în mod natural vitaminele E şi acizii graşi esenţiali, Omega 3 şi Omega 6, utile organismului.
Dar, cele două modalităţi chimice de producere a margarinei, hidrogenarea parţială ( care duce la apariţia acizilor graşi trans, implicaţi în apariţia cencerelor şi a plăcilor de aterom) şi interesterificarea ( necesară pentru a solidifica margarina), fac acest produs inferior untului.

„Pentru că margarina nu este tartinabilă, adică nu se solidifică, procesele chimice pe care le presupune tartinarea o fac neasimilabilă pentru organism, ba mai mult, şi dăunătoare pentru organism fiindcă acizii rezultaţi din aceste procese sunt aterogeni ( produc plăci de aterom pe artere) şi, de asemenea, sunt cancerigeni”, explică profesorul Mencinicopschi.

Sunday, January 8, 2017

BiBi - Ciocolata (Official Video)

Imi place soarele, imi place ce faci tuNu e dulce ciocolata cum esti dulce tuSi nu imi place nimeni cum imi placi doar tuImi bate inima cand apari tu tuNu vreau restaurante, nici diamanteNu stiu cum sa spun dar amor simt clarCa m-am indragostit si poate n-ai habarNu-s ca toate fetele, eu sunt ceva mai rarInima mea face ce vrea, ea face ce vreaSi te vrea doar pe tineFace ce vrea, ea face ce vreaSi te vrea langa mine           Bibi cântă la Prietenii de la 11 melodia "Ciocolata". Clipul piesei a strâns aproape 13 milioane de vizualizări pe Youtube.

Ciocolata este un produs alimentar obținut dintr-un amestec de cacao, zahăr

 Ciocolata este un produs alimentar obținut dintr-un amestec de cacaozahăr, uneori lapte și unele arome specifice. Ciocolata este servită, de obicei, sub formă de tabletă, baton, pralineînghețată sau alte produse de cofetărie.
 Ciocolata neagră, numită și ciocolată amăruie, este un amestec de cacao și unt de cacao cu zahăr. Ea conține minimum 35% cacao, proporția depinzând de fabricant. Necesarul de zahăr depinde de amăreala varietății de cacao utilizată.
Ciocolata - Cand este pastrata la frigider, ciocolata prinde la suprafata o pojghita fina alba. Nu este mucegai, ci grasime care iese deasupra. Consumul ei nu prezinta niciun risc pentru sanatate, insa gustul este alterat. Ciocolata se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei, in locuri ferite de lumina. 

Cum să alegi cea mai sănătoasă pâine

Pâinea este un aliment de bază produs prin coacerea aluatului obținut din făină amestecată cu apă și drojdie, adăugându-se de la caz la caz diferiți ingredienți în funcție de categoria pâinii obținute.
 Un studiu comandat de o brutărie celebră din Australia - Bakers Delight - încearcă să demonteze aceste mituri.

Potrivit acestui studiu, părinţii încearcă să reducă pâinea din alimentaţia copiilor, convinse fiind că pâine îngraşă.
"Multe femei nu ştiu care sunt beneficiile consumului de făină integrală sau a altor tipuri de pâine sănătoasă, iar de multe o dietă fără gluten poate fi mai multă dăunătoare. Rezultatele studiului reflectă o scădere a cunoştinţelor oamenilor privind posibilităţile existente în ceea ce priveşte consumul de pâine. Dacă se consumă pâinea corectă aceasta poate contribui la sănătatea tractului digestiv, la creşterea energiei şi la sănătatea organismului, în general", a declarat Sharon Natoli, nutriţionist şi expert în sănătate la Institutul de Nutriţie din Australia.

 Pâinea graham

Teoretic, este o paine foarte sanatoasa, preparata din faina neagra, adica rafinata mai putin, si, deci, mult mai hranitoare. Are mai multe fibre si mai putin amidon, asa ca se poate spune ca si ingrasa mai putin si aduce beneficii mari aparatului digestiv (tocmai datorita continutului bogat in fibre). Atentie, insa, caci painea graham este usor de falsificat: in loc de faina neagra integrala se poate folosi tot faina alba, care se coloreaza chimic, astfel incat painea sa para graham, in timp ce noi cumparam tot o paine alba. Pretul este un indiciu important: grahamul autentic costa mai mult cu aproximativ 30% – 50% fata de painea alba sau grahamul falsificat.

Alimente care nu se tin in frigider. 10 produse de pus pe lista

 1. Ouale pot fi adaugate in orice reteta. Sunt extrem de versatile si, in viziunea celor mai buni chefi, sunt alimentele care nu ar trebui sa-ti lipseasca niciodata din frigider.
2. Apa iti poate arata daca un ou inca este bun. Daca pui un ou intr-un pahar de apa si se scufunda, e semn ca galbenusul este inca greu, adica bun. Daca oul pluteste, e timpul sa-l arunci.
3. Poti sa-ti dai seama daca un ou este fiert daca il invarti. Daca nu se invarte, inseamna ca albusul este inca lichid si ca mai trebuie sa-l lasi la fiert.
4. Ouale sunt un remediu excelent anti-mahmureala. Asta datorita continutului bogat in cisteină, substanta care ajuta la descompunerea compusului chimic numit acetaldehida, care cauzeaza mahmureala. Ouale ajuta de asemenea la eliminarea toxinelor lasate in urma de alcool.
6. O gaina face intre 250 si 279 oua pe an.
7. Ouale sunt o sursa buna de vitamina D. Poti sa-ti iei 10% din doza zilnica recomandata de vitamina D mancand un ou.
8. Ouale au foarte multi pori - pana la 17.000 de pori mici care absorb orice miros din frigider. Tocmai de aceea, e recomandat sa le tii in cutii de carton.
9. Cele mai multe oua vin din China, tara care produce 160 miliarde de oua pe an.
10. Ouale contin aproape toate vitaminele esentiale pentru organism, in afara de vitamina C. De asemenea, contin toate proteinele si mineralele de care are nevoie corpul tau.


Ouale - Este bine ca ouale sa fie pastrate in cutia in care au fost cumparate, la temperatura camerei. Daca sunt puse la rece, coaja absoarbe mirosurile din frigider, influentand gustul. 

Alimente care nu se tin in frigider. 10 produse de pus pe lista

Roșia, numită științific Solanum lycopersicum, este o plantă din familia Solanaceae, apropiată pe linie genetică de următoarele plante, de asemenea originare din "Lumea Nouă": tutun, ardei, cartof, vânătă și physalis alkekengi.

Cele mai periculoase produse alimentare: pâinea albă

Pâinea albă este unul dintre alimentele care trebuie excluse din dieta zilnică. Aceasta conţine făină rafinată, care uneori este albită cu clor şi este tratată cu bromură. Aceste procedee "omoară" toate fibrele, astfel încât organismul nu va putea să le digere, informează epyk.com.
De altfel, pâinea albă este denumită "aliment gol", având în vedere că ea conţine numai amidon, pe care organismul îl transformă în zahăr şi grăsimi.
De asemenea, mâncărurile congelate sunt un pericol pentru menţinerea sănătăţii organismului. Problema acestor feluri de alimente constă în grăsimile bune care sunt înlocuite cu sare şi zahăr, acestea fiind nocive pentru fiecare dintre noi. Mai mult, publicitatea făcută acestor mâncăruri, despre care se spune că ar conţine foarte puţine calorii, este înşelătoare
 Daca painea alba este, de principiu, rea pentru sanatate, painea neagra ar trebui sa fie varianta buna. Din pacate, lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Adeseori, painea neagra nu este altceva decat paine alba „vopsita”; contine coloranti alimentari care ii dau culoarea maronie, iar proprietatile ei nutritionale sunt foarte slabe. Alteori, painea neagra, desi e facuta cu cereale integrale, poate contine si unele ingrediente-surpriza, pe care nu ti le doresti in dieta.