ALIMENTE CHIMICALE

Friday, December 1, 2017

Untul nu este atât de dăunător organismului precum s-ar putea crede.

Untul nu este atât de dăunător organismului precum s-ar putea crede. Grăsimile saturate sunt necesare pentru un corp sănătos, dar trebuie consumate cu moderaţie. Pe de altă parte, margarina nu este deloc recomandată în dieta zilnică. De asemenea, este benefic pentru organism ca mâncărurile gătite să fie preparate cu ulei de măsline.Untul se obţine din grăsime animală, în timp ce margarina se produce din grăsimi vegetale. La prima vedere, ai putea crede că margarina este mult mai sigură pentru sănătate, comparativ cu untul. Dar, experţii în nutriţie, te contrazic.Potrivit profesorului dr. Gherghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, untul natural, numit şi unt clarificat (ghee), conţine 99 la sută grăsime. Acest tip de unt este recomandat pentru consum oricărei persoane sănătoase, care are activitate fizică regulată. Cantitatea maximă recomandată pe zi, este de 40 de grame, consumată crud, nepreparat.
Untul clarificat ghee poate fi folosit şi la prăjirea alimentelor deoarece, la temperaturi ridicate, nu se descompune în substanţe toxice pentru organism. Totuşi, profesorul Mencinicopschi avertizează că acele tipuri de unt care conţin mai puţin de 99 la sută grăsime, devin toxice dacă sunt folosite pentru a prăji alimente.În comparaţie cu untul care este obţinut din ingredienţi naturali, margarina este grăsime din uleiuri vegetale, dar modificată chimic. Uleiuriel utilizate pentru producerea margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum uleiul de floarea soarelui, de rapiţă, de soia sau de in oleaginos. Aceste uleiuri conţin în mod natural vitaminele E şi acizii graşi esenţiali, Omega 3 şi Omega 6, utile organismului.
Dar, cele două modalităţi chimice de producere a margarinei, hidrogenarea parţială ( care duce la apariţia acizilor graşi trans, implicaţi în apariţia cencerelor şi a plăcilor de aterom) şi interesterificarea ( necesară pentru a solidifica margarina), fac acest produs inferior untului.

„Pentru că margarina nu este tartinabilă, adică nu se solidifică, procesele chimice pe care le presupune tartinarea o fac neasimilabilă pentru organism, ba mai mult, şi dăunătoare pentru organism fiindcă acizii rezultaţi din aceste procese sunt aterogeni ( produc plăci de aterom pe artere) şi, de asemenea, sunt cancerigeni”, explică profesorul Mencinicopschi.

No comments:

Post a Comment