ALIMENTE CHIMICALE

Wednesday, December 6, 2017

Băuturile energizante sunt cunoscute ca fiind bogate în vitamine şi minerale.

   Lumea medicală consideră că nevoia de a mânca și de a bea este determinată de procesele în care este antrenat corpul uman: creștere, dezvoltare, mentenanța țesuturilor, menținerea continuă a funcțiunilor organismului pentru care este necesară multă energie. Și hrana, și lichidele necesare sunt dependente, cantitativ și calitativ, de datele biologice ale consumatorului (sex, vârstă, dimensiuni, etapă biologică, stare de sănătate) și de context (activitate desfășurată, specificul cultural legat de mâncare și de băutură, temperatura mediului ambient ș.a.).
            Câteva curiozități terminologice se cuvin menționate. Pentru verbul a mânca există mâncăruri, pentru a bea există băuturi, pentru ambele categorii folosindu-se mai mereu singularul – mâncare și băutură. Mâncarea înseamnă, de regulă, produse solide sau aproape solide; băutura înseamnă produse lichide. Cu toate acestea, nu numai în limba română, oamenii „mănâncă lapte“și toată gama de lactate, supe etc., care sunt lichide sau aproape lichide. Invers, nu se folosește verbul a bea pentru mâncare solidă, deși, în vocabularul general, este larg răspândită o butadă: „De mâncat, ce bem și noi?“
            Este o nesfârșită listă a lichidelor de băut: dicționarele menționează, pe lângă neprețuita apă, o listă cu tot felul de băuturi care, ca și apa, opresc setea, dar care mai au și alte rosturi: ne vindecă, ne liniștesc, ne bine dispun, ne energizează! De aici, numeroase categorii de lichide pentru setea noastră: ape, sucuri și nectaruri, siropuri, ceaiuri și numeroase lichide care nu au alcool, toate alcătuind marea categorie a băuturilor nealcoolice. Alături de aceasta, o foarte mare și variată categorie de băuturi alcoolice, în care alcoolul etilic este generat prin fermentație și dizolvare, ori prin fermentație și concentrare prin distilare.
            Dincolo de mode și recomandări care se desfășoară în valuri, ingestia zilnică de lichide pentru nevoile obișnuite ale unui adult se menține între 1-2,5 litri, cu variații largi, chiar foarte largi (sunt persoane care, în anotimpul rece, uită să mai bea apă, corpul lor mulțumindu-se cu apa din hrana lichidă; sunt și indivizi care, necunoscând riscurile la care se expun, beau multă, prea multă apă, provocându-și, între altele, demineralizarea organismului). Când e vorba de alte lichide, îndeosebi de băuturile alcoolice, excesul de ingestie lichidă este viciu grav, dependența de alcool fiind printre cele mai vechi și constante patimi ale oamenilor, deopotrivă bărbați și femei. Se cheltuiesc foarte mulți bani și eforturi în lupta cu alcoolismul, căruia îi cad pradă generații din ce în ce mai tinere, chiar și copiii, care până nu demult erau ținuți și se țineau și ei departe de acest periculos drog.
Băuturile energizante sunt cunoscute ca fiind bogate în vitamine şi minerale. Este adevărat că multe dintre acestea conţin vitamine precum B6 şi B12, dar organismul nu poate procesa vitaminele fortificate la fel de bine ca în cazul celor naturale. Problema cea mai mare în cazul acestor băuturi este conţinutul foarte mare de zahăr. O cană de Red Bull conţine 26 de grame de zahăr, mai mult ca o cană cu băuturi precum Coca Cola şi Pepsi.

No comments:

Post a Comment