ALIMENTE CHIMICALE

Friday, December 27, 2019

Pericolul din paine – Emulgatori: mono si digliceride ale acizilor grasi

4. Pericolul din paine – Emulgatori: mono si digliceride ale acizilor grasi

Au rolul de a combina ingredientele pe baza de apa si ingredientele pe baza de uleiuri, care in mod normal nu se „leaga”. Acestea fac painea mai moale si ii imbunatatesc textura.
Desi au denumiri ciudate, aceste E-uri sunt folosite cu precadere in industria alimentara si sunt sigure pentru consum. Totusi, daca vrei sa ai o dieta cat mai curata, evita-le!
Tips: produsele de calitate nu folosesc mono si digliceride ale acizilor grasi; ouale sau laptele pot actiona ca emulgatori.   Mono si digliceridele sunt acizi grasi derivati din triglicerine (ester provenit din glicerol si 3 acizi grasi), care reprezinta componenta principala a grasimilor animale si a uleiurilor vegetale.

Mono si digliceridele sunt folosite pe post de emulgatori (stabilizatori ai emulsiei), dar ajuta si la prelungirea duratei de viata a produselor. Acestea provin, in general, din pielea sau oasele animalelor, dar pot fi derivate si din surse vegetale, precum soia sau canola.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), emulgatorul mono- si digliceridele ale acizilor grasi poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 471 - Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi.

No comments:

Post a Comment