ALIMENTE CHIMICALE

Monday, September 3, 2018

JELEURILE – UN COCKTAIL CHIMIC PENTRU CREIERUL COPIILOR.

                           https://eroina.ro/jeleurile-chimic-creierul-copiilor/                          Ursuleţii gumaţi sau jeleurile colorate şi cu diferite arome se numără printre dulciurile tale favorite? Atunci poate ar fi bine să ştii din ce sunt făcute.

Dacă ai încercat să serveşti prieteni vegetarieni cu jeleuri şi ai fost refuzată, explicaţia ar fi ca aceste produse conţin gelatină. Gelatina este o substanţă solidă, translucidă, incoloră şi insipidă, derivată din colagen şi obţinută din diverse reziduuri animale (şorici de porc, oase de porc, cal sau vacă sau piei de bovine. Dar faptul că ai aflat din ce este gelatina nu te pregăteşte pentru modul în care este obţinută, scrie CSID.
Regizorul belgian Alina Kneepkens a creat un scurt metraj care arată – în detaliu – cum sunt făcuţi ursuleţii gumaţi. Acesta face parte dintr-o serie de videoclipuri care documentează modul în care sunt făcute diverse alimente.
Şi Asociaţia Pro Consumatori (APC) din România a atras atenţia că jeleurile sunt adevărate cocktailuri chimice pentru creierul copiilor care conţin acid citric, substanţe de aromatizare, coloranţi şi aditivi cu efecte negative asupra sănătăţii. O altă problemă a jeleurilor de pe piaţă o reprezintă cantitatea mare de zahăr. La foarte multe dintre aceste produse, principalul ingredient este siropul de glucoză sau zahărul.Şi mai grav este faptul că de multe ori producătorii depăşesc cantitatea de 15 grame de zahăr la 100 de grame de jeleuri. Conţinutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică şi valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 307,4 kcal şi 382,5 kcal. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulţi şi copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.
Alte ingrediente în care este „ascuns” zahărul sunt: fructoza, siropul de malţ, extractul de malţ, siropul de porumb, melasa, zahărul brun, zaharoza, malţul de orez, agava. Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugaţi în aceste dulciuri.
Aşadar, atunci când te bucuri de un jeleu gândeşte-te că nu faci altceva decât să mănânci un amestec de rămăşiţe animale topite, substanţe chimice şi mult zahăr.

Monday, August 27, 2018

Iubite de multe persoane, dar foarte nocive pentru organism sunt şi floricelele de porumb preparate la cuptorul cu microunde.

Iubite de multe persoane, dar foarte nocive pentru organism sunt şi floricelele de porumb preparate la cuptorul cu microunde. Este cunoscut faptul că floricelele de porumb sunt foarte sănătoase, având foarte puţine calorii şi fiind bogate în fibre, dar acelaşi lucru nu este valabil şi pentru cele care sunt preparate în cuptorul cu microunde. Acestea conţin conservanţi şi chimicale, nefiind deloc recomandate într-o dietă sănătoasă.Floricelele de porumb au un continut ridicat de fibre care stimuleaza functia sistemului digestiv, iar miezul lor are continut scazut de grasimi si nu contine zahar, ceea ce inseamna ca floricelele de porumb au destul de putine calorii. 



Floricelele de porumb nu contin nici sodiu, de aceea, in ansmablu, ar trebui considerate o gustare relativ sanatoasa. Capcana in care cad cei mai multi dintre oameni este ca uita complet despre lucrurile care sunt adaugate peste floricelele de porumb achizitionate de la supermarket, care pot modifica drastic statutul lor de aliment sanatos. 

Daca o persoana ar cumpara o punga de floricele de porumb de la supermarket peste care s-a adaugat unt, peste 60% din caloriile din punga vor proveni de la grasimi - iar acesta este un procent destul de nesanatos. 

Cel mai sanatos mod de a va bucura de floricelele de porumb este sa le preparati acasa, mai ales ca astfel veti fi siguri ca nu vor contine adaosuri care nu sunt indicate si in plus si costul de achiztie este mai scazut. 

In plus, floricelele de porumb preparate acasa si consumate in mod regulat ar putea contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare dar si a cancerului, gratie continutului de polifenoli, un antioxidat important continut de boabele de porumb. Specialistii considera ca valorile mari de polifenoli din floricelele de porumb sunt explicabile prin faptul ca boabele de porumb nu sunt procesate.Daca doriti sa consumati o gustare sanatoasa cu un gust minunat, atunci cel mai important lucru este luati in considerare modul in care se prepara floricelele de porumb in aparatele speciale. 

Aparatele care utilizeaza ulei pentru prajirea porumbului de floricele nu sunt tocmai cea mai sanatoasa alternativa, intrucat cea mai mare parte (aproximativ 45%) din caloriile floricelelor de porumb provin din uleiuri. Daca se va opta pentru o masina pentru floricele de porumb cu aer cald, gustarea va un continut caloric scazut, avand grasimi doar in proportie de doar 5% - situatie mult mai indicata pentru talia oricarei persoane. 

Daca preferati floricelele de porumb cu diverse adaosuri, exista topping-uri care pot fi adaugate dupa prepare si care nu contin prea mult zahar sau grasimi. O cantitate redusa de miere de albine ar putea fi o alternativa naturala la utilizarea zaharului alb sau a caramelului.O singura cana de floricele de porumb preparate la un aparat cu aer cald contine 31 de calorii, in timp ce o cana de floricele de porumb obtinuta in urma prepararii cu un aparat cu ulei, contine 55 de calorii.